fbpx

PROGNOZELE PIEȚEI LEMNULUI PENTRU TRIMESTRUL I / 2023

SITUAȚIA GENERALĂ A PIEȚEI

Majoritatea indicatorilor de piață ne arată că economia înoată în ape agitate și sfârșitul acestei perturbări, care e una istorică încă nu a sosit:

  • Inflația a urcat până la 9,9% în septembrie în zona euro față de 3,4% în anul precedent. În Republica Moldova indicele de inflație pentru noiembrie 2022 / noiembrie 2021 este de 131,41%.
  • Creștere suplimentară a înregistrat rata dobânzii ipotecare a Băncii Europene Centrale care și-a dublat rata cheie a dobânzii la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu la 1,5% și a semnalat că face progrese în lupta sa cu inflația record. În Republica Moldova rata medie a creditelor imobiliare acordate în ultimul an s-a majorat până la 12,60%, o creștere aproape dublă față de acum un an. Această decizie are un impact major asupra industriei construcțiilor și asupra dorinței investitorilor de a investi în imobiliare. Cumpărarea sau renovarea de case sau apartamente a devenit pentru majoritatea oamenilor inaccesibile.
  • Prețurile majorate pentru energie electrică, combustibil și alte costuri cu energie: chiar și o oarecare scădere a gazului și a peletelor din lemn se poate observa, consumatorii finali nu beneficiază de această dezvoltare. În timpul iernii sunt așteptate noi creșteri ale prețurilor la gaze.
  • Războiul în desfășurare în Ucraina pune o presiune suplimentară asupra situației deja dificile a pieței.
  • Cererile mai scăzute din partea pieței sunt consecințe logice a situației. Consumatorii sunt sfătuiți să amâne achizițiile mai mari și să-și reducă cheltuielile pentru bunuri care nu sunt necesare.

Prețurile pentru cherestea urmează tendința generală a pieței și continuă să fie sub presiune din partea clientului.

Deși cererile pentru cherestea sunt destul de scăzute, există cereri puternice pentru fibre și lemn energetic în Europa, cauzate de costurile extrem de mari ale energiei. Prețurile relativ mari pentru lemnul energetic, în special pentru pelete, ajută fabricile de cherestea să efectueze un calcul mixt pe sortimentele generale. Așadar, fabricile de cherestea care produc peleți de încălzire pot încă genera o producție profitabilă.

Între timp, majoritatea clienților și-au făcut achizițiile de peleți pentru săptămânile și lunile următoare. Prin urmare, producătorii și comercianții au fost obligați să scadă semnificativ prețurile la peleți. De exemplu, în Germania prețurile la peleți în noiembrie au scăzut cu peste 9% față de octombrie. Potrivit EUWID Holz, sunt așteptate noi scăderi semnificative ale prețurilor pentru luna următoare. În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, valorile sunt încă cu aproximativ 150-160% peste nivelul anului precedent.

Vestea bună pentru utilizatorul de peleți este o veste alarmantă pentru utilizatorii de cherestea. După cum am menționat mai sus, fabricile de cherestea producătoare de peleți rulează acum calcul mixt pentru întregul sortiment.

Așadar, prețurile mari la peleți, energie și fibre de lemn le permit să-și câștige profituri prin așa-numitele produse secundare și să scadă prețurile la cheresteaua. Deci, există o dependență directă între prețurile acestor mărfuri.

Fabricile de cherestea au anunțat deja că, în cazul scăderii prețurilor lemnului energetic, va urma o creștere a prețurilor la cherestea. Pe baza acestui fapt, este foarte posibil ca în T1/2023 să vedem creșterea prețurilor la cheresteaua.

Acest posibil scenariu este întărit de creșterea costurilor de producție determinate de prețurile extrem de ridicate la electricitate și încălzire. Producătorii din industria lemnului sunt afectați enorm de aceste costuri. Nu există necesarul de resurse pentru a echilibra aceste costuri crescute, mai ales având în vedere faptul că acest tip afacere are o marjă redusă.

În cele din urmă, cererile din partea pieței vor decide cu privire la dezvoltarea ulterioară a prețului. Legea cererii și ofertei va echilibra în final prețurile pieței.

Cu toate acestea, trebuie să concluzionăm că scenariul de creștere a prețurilor în T1/2023 este destul de posibil. Prin urmare, experții de piață nu recomandă amânarea achizițiilor necesare pentru o perioadă ulterioară, speculând prețuri mai mici în T1/2023. Vă sugerăm să vă faceți achizițiile într-un ritm regulat, ajustat la situația pieței.

INDICI DE MATERIE PRIMĂ ȘI AMBALAJE DIN LEMN

Tendințele actuale ale pieței din Europa și SUA sunt între timp sincronizate. Scăderea prețurilor materiilor prime poate fi observată atât în Europa, cât și în SUA.

a) Indicele german al prețurilor HPE

Cel mai recent indice HPE din 21.11.2022 arată o scădere cu 7,4% față de luna precedentă. Nivelul actual al prețurilor este acum cu aproximativ 2,0% peste nivelul prețurilor din noiembrie 2021.

2 4

Tabel nr.1: Indicele de preț al cherestelei solide pentru plații din lemn

Sursa: www.kronus.lv

3 5

Fig. nr.1: Evoluția prețului pentru cheresteaua solidă.

Sursa: www.kronus.lv

Prețurile pentru panourile pe bază de lemn, cum ar fi OSB și placaj, continuă să scadă în continuare, urmând tendința generală a pieței. Prețurile placajului au scăzut cu 2,1%, în timp ce prețurile pentru OSB au scăzut cu 3,8%.

Placajul de mesteacăn prezintă o altă tendință. Lipsa livrărilor de placaj de mesteacăn din Rusia are o poziție specială printre sortimentele care arată o tendință diferită a prețurilor, deoarece majoritatea placajului de mesteacăn a fost furnizat în trecut din Rusia. Rusia a fost unul dintre cei mai mari furnizori de placaj de mesteacăn la nivel mondial. Prin urmare, oferta insuficientă de placaj provenind din Rusia va trebui să fie închisă de alți producători, ceea ce determină prețuri mai mari pentru această marfă.

4 4

Tabel nr.2: Indicele de preț al placajului și OSB-ului pentru ambalaj

Sursa: www.kronus.lv

5 3

Fig. nr.2: Evoluția prețului pentru produsele în bază de lemn.

Sursa: www.kronus.lv

b) Cherestea SUA

 Contractele futures pe cheresteaua din Chicago au coborât sub pragul de 500 de dolari la mia de picioare (2,36 m^3), în scădere cu aproape 70% de la vârful din martie, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor au continuat a deprima activitatea imobiliară. Ciclul de înăsprire agresiv al Rezervei Federale a împins dobânzile ipotecare la niveluri nemaivăzute din 2001, ceea ce a dus la construcția de case mai lentă și sentimentul acru în rândul constructorilor de case.

Adăugând îngrijorărilor că piața imobiliară se confruntă cu o recesiune profundă, vânzările de case noi construite în SUA au scăzut cu 10,9% în septembrie față de august și au scăzut cu 17,6% față de acum un an. Cu toate acestea, stocurile record și producția redusă au susținut prețurile cherestelei. Războiul din Ucraina și sancțiunile înăsprite împotriva Rusiei și a aliatului său Belarus, care reprezintă mai mult de 10% din exportul global de cherestea, au redus livrările globale.

6 3

Fig. nr.3: Evoluția prețului cherestelei în SUA pentru mia de picioare

Sursa: www.kronus.lv

Indicele suedez al lemnului

Cel mai recent indice suedez al prețurilor pentru cheresteaua din octombrie arată o tendință similară cu toți ceilalți indici disponibili pentru cheresteaua. Datorită cererii mai scăzute, fabricile de cherestea suedeze sunt nevoite să-și ajusteze prețurile la situația actuală a pieței.

7 1

Fig. nr.4: Evoluția indicelui de preț suedez al cherestelei

Sursa: www.kronus.lv

PALEȚI DE LEMN

Prețurile EPAL au început să scadă în iulie 2022. În octombrie prețurile EPAL au urmat tendința generală a pieței și au continuat să scadă. Cu toate acestea, prețurile pentru paleții EPAL sunt în prezent încă mai mari comparativ cu sfârșitul trimestrului IV/2021.

Evoluția prețurilor la paleți va depinde din nou de cerințele pieței, care în acest moment sunt greu de anticipat.

8

Fig. nr.5: Evoluția prețului la paleții din lemn, 2019-2022

Sursa: www.kronus.lv

 

CONCLUZII

După cum este descris mai sus, situația pe piața lemnului este extrem de volatilă. Evoluția ulterioară a prețurilor va depinde de situația economică generală și de cerințele pieței.

  • Fabricile au anunțat deja că, odată ce prețul lemnului de foc și peleților de încălzire va scădea, va urma creșterea prețurilor la cheresteaua. Trebuie să luăm în considerare că creșterea constantă a costurilor cu energie și electricitate va avea un impact negativ asupra costurilor de producție în întreaga industrie a prelucrării lemnului.
  • În situația actuală sunt posibile diferite scenarii. Având în vedere faptele menționate mai sus, creșterea prețurilor în T1/2023 este scenariul cel mai probabil
  • Prin urmare, sugerăm să lucrați în mod regulat și să planificați comenzile de achiziție în avans. RIKIPAL va face tot posibilul pentru gestiona stocurile de materie primă și produsele finite pentru a face față perioadelor solicitante.
  • Piața este foarte agitată în acest moment. Scăderea prețurilor ar putea incita cumpărătorii să parieze pe prețuri mai mici pentru perioada următoare și să rețină comenzile necesare. O astfel de abordare ar putea dăuna parteneriatelor existente pe termen lung între clienți și furnizori. Prin urmare, încurajăm partenerii noștri să fie loiali, să împărtășească în mod activ feedback-ul pieței și să negocieze împreună. Suntem siguri că în acest fel vom putea depăși provocările viitoare împreună și vom menține parteneriatul nostru excelent!

RIKIPAL vă recomandă să faceți acum achizițiile necesare pentru perioada următoare, pentru a vă asigura stocul cu produsele necesare și pentru a asigura un nivel bun de vânzări către clienții dvs.

Împreună cu partenerii din Letonia, KRONUS, trimestrial punem la dispoziție analiza pieței lemnului cu tot spectrul de informații necesare pentru deciziile de aprovizionare cu ambalaje din lemn.

Pentru detalii despre produse, paleți din lemn și containere:

www.rikipal.md

Departament vânzări: +373 79 705 055.

 

© Rikipal 2015-2021