fbpx

PROGNOZA PIEȚEI DE LEMN Q2 / 2023

Ca de obicei, am pregătit o prognoză a pieței lemnului pentru al doilea trimestru al acestui an. Situația de pe piață este încă fluctuantă și este imposibil de prezis evoluția exactă a prețurilor, deoarece acestea pot fi influențate într-un fel sau altul de diverși factori.

Situația generală a pieței

În ultima analiză de prezentare generală a pieței a partenerilor noștri din Letonia, KRONUS, am evidențiat toate tendințele și indicatorii principali ai pieței. Una dintre principalele informații a fost faptul că, din cauza vremii calde din timpul iernii, prețurile lemnului energetic (peleți, brichete și lemn de foc) au scăzut mai mult decât se aștepta. Ceea ce înseamnă că, mai puțin probabil în trecut, fabricile de cherestea nu au putut echilibra prețurile mai mici pentru cherestea cu prețurile mai mari pentru lemnul energetic.

Din acest motiv, practic toate fabricile de cherestea au început să facă presiuni pentru prețuri mai mari la lemnul de lucru. Trebuie să recunoaștem că fabricile de cherestea au avut argumentele lor, cum ar fi creșterea costurilor de producție din cauza prețurilor mai mari la energie și a inflației generale. Dar regula de aur a pieței privind oferta și cererea a echilibrat situația în cele din urmă.

Astfel, chiar dacă unii indici, cum ar fi HPE, au înregistrat o ușoară creștere în ianuarie și februarie, iar prețurile materiilor prime au crescut, pentru produsele gata preparate prețurile au rămas mai mult sau mai puțin stabile în T1/2023.

Totuși, care sunt principalele motive pentru care prețurile la produsele finite nu au crescut așa cum se așteptau în primul trimestru / 2023? Principalul motiv este cererea relativ scăzută de pe piața lemnului tăiat din cauza:

  • Cereri scăzute din partea industriei construcțiilor din cauza ratei ridicate a dobânzii
  • Vremea rece din martie și aprilie a frânat cererile din partea industriei de bricolaj și grădinărit
  • Economia care se deplasează cu jumătate de viteză are ca rezultat o cerere scăzută de ambalaje industriale.

 

Dacă ne uităm acum la anumiți indicatori de piață, cum ar fi creșterea comenzilor la fabricile de cherestea, creșterea încrederii consumatorilor și a indicilor managerilor de achiziții, precum și condițiile meteorologice mai bune, putem deduce că prețurile nu vor scădea mult mai mult decât sunt acum. Analiștii noștri de piață nu se așteaptă la schimbări bruște ale prețurilor în luna mai. Mai mult, pentru luna mai ne așteptăm la un nivel al prețurilor ca în aprilie.

Începând cu luna iunie, din cauza indicatorilor în creștere menționați mai sus, se preconizează o posibilă ajustare a prețurilor în luna iunie. Cu toate acestea, din cauza perspectivelor neclare ale industriei construcțiilor și a turbulențelor economice generale, creșterea sezonieră a prețurilor nu se așteaptă să fie atât de mare ca de obicei.

Din cauza turbulențelor actuale de pe piață, sunt posibile și alte scenarii, cum ar fi o evoluție laterală a prețurilor sau chiar scăderi ușoare.

 

Indicii privind materiile prime și ambalajele din lemn

Între timp, o tendință de schimbare a prețurilor materiilor prime poate fi observată atât în Europa, cât și pe piața americană. În timp ce prețurile de pe piața americană se modifică într-un ritm mai alert.

 

a) Indicele german al prețurilor HPE

Cel mai recent indice HPE din 24.04.2023 arată o ușoară scădere de 2,1%. Prognoza noastră pentru T1/2023 a fost o ușoară creștere, pe care am putea-o vedea și până în martie 2023. Așadar, prognoza noastră privind tendința pentru T1 a fost în principiu corectă. Deși creșterea prețurilor nu a fost atât de puternică precum ne așteptam.

 

Picture1

 

Picture2

Fig. 1: Indicii și evoluția prețurilor pentru lemn masiv

Sursa: kronus.eu

 

 

Pentru prima dată după mai bine de 7 luni, o ușoară creștere a prețurilor la placaj ar putea fi observată până la sfârșitul lunii martie. În prezent, prețurile la placaj și OSB continuă să scadă, în principal din cauza cererii scăzute din partea industriei construcțiilor.

 

Picture3

 

Picture4 1

Fig. 2: Indicii de preț pentru OSB și placaj.

Sursa: kronus.eu

 

 

b) Cheresteaua pe piața din USA

Contractele futures pentru cherestea se tranzacționau în jurul valorii de 400 de dolari pe mia de picioare, încă peste minimul de aproape trei ani de aproximativ 340 de dolari atins pe 14 martie, susținute de îngrijorările legate de oferta redusă și de semnele de redresare a cererii. Anterior, o scădere bruscă a prețurilor și o cerere slabă au forțat producătorii nord-americani să reducă producția, lăsând stocurile la un nivel scăzut și stârnind îngrijorări legate de un deficit de aprovizionare în timpul sezonului de construcții din primăvară și începutul verii.

În același timp, datele Biroului de recensământ al SUA au arătat că vânzările de locuințe noi au crescut pentru a treia lună consecutiv în februarie. De asemenea, semnele de răcire a inflației au sporit speranțele că Rezerva Federală s-ar putea apropia de sfârșitul ciclului său de înăsprire, ceea ce, la rândul său, ar putea contribui la revigorarea sectorului imobiliar și ar putea adăuga o anumită presiune ascendentă asupra prețurilor. Cu toate acestea, produsul de bază critic pentru construcții rămâne la aproximativ 70% față de vârful său din mai 2021, de aproximativ 1.700 de dolari, când problemele legate de lanțul de aprovizionare s-au adăugat cererii puternice.

Picture5

FIG. 3: Indicii de preț pentru cheresteaua de pe piața din USA
Sursa: kronus.eu

 

c) Paleți din lemn

Prețurile pentru paleții din lemn sunt încă sub presiune din cauza cererii scăzute de pe piață. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, concluzionăm că prețurile au atins un minim temporar și nu sunt de așteptat alte scăderi. Bineînțeles, evoluția ulterioară a prețurilor paleților va depinde de cererile de pe piață, care în acest moment sunt greu de prezis.

 

 

 

CONCLUZII

Evoluția ulterioară a prețurilor lemnului este foarte greu de prevăzut. Evaluând principalii indicatori de piață, putem concluziona cel mai probabil că vom asista la prețuri stabile pentru materiile prime în luna mai și am putea asista la unele schimbări în iunie 2023. Prognoza noastră actuală se bazează pe indicatorii actuali ai pieței, care fluctuează foarte mult în ultima vreme.

Prin urmare, vă recomandăm să vă planificați achizițiile în funcție de nevoile dumneavoastră și să luați în considerare estimarea că prețurile ar putea atinge un nivel minim la sfârșitul lunii mai / iunie.

Cu toate acestea, piața este foarte volatilă în acest moment și, practic, orice modificare a cererii, a comportamentului clienților, a ratei dobânzii sau a altor date de pe piață ar putea schimba tendința prețurilor într-o direcție sau alta. Așadar, trebuie să urmărim indicatorii de piață și să fim flexibili și pregătiți să ne adaptăm abordarea la posibilele schimbări ale pieței.

© Rikipal 2015-2021