fbpx

PROGNOZA PENTRU PIAȚA LEMNULUI PENTRU MARTIE-APRILIE 2022

În situația actuală, RIKIPAL cu sprijinul partenerilor din Letonia, compania KRONUS, pune la dispoziție prognozele cu privire la piața lemnului pentru martie și aprilie 2022.

 

  1. Situația generală a pieței

Începând cu ianuarie 2022, piața a cunoscut o tendință ascendentă a prețurilor materiilor prime. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina vor consolida și mai mult această tendință.

Trebuie remarcat faptul că Ucraina, Belarus și Rusia sunt principalii actori pe piața mondială a lemnului. Aceste țări furnizează volume gigantice de cherestea și bușteni. Evenimentele care au loc în Europa de Est vor avea, fără îndoială, un impact puternic asupra aprovizionării cu lemn din întreaga lume.

Companiile care achiziționau anterior cherestea din Ucraina, Belarus și Rusia vor fi nevoiți să identifice surse alternative pe fondul cererii în creștere de pe piață. Prin urmare, oferta limitată se va confrunta cu o cerere majorată. Din cauza impredictibilității situației actuale, nimeni nu poate prevedea o nouă creștere a prețurilor materiei prime.

Cu toate acestea, putem afirma că fabricile europene de cherestea vor profita de situația actuală a pieței pentru a crește prețurile și, prin urmare, își vor majora și profitul.

Unele fabrici de cherestea din Europa de Vest și de Nord deja și-au anunțat intenția de a aștepta evoluții ulterioare de pe piață și până acum s-au abținut de la semnarea contractelor pentru al doilea trimestru al anului 2022. Astfel, fabricile de cherestea vor profita de această situație pentru a crește prețurile pentru toți participanții pe piață.

În această ordine de idei, o nouă creștere a prețurilor la materiile prime este inevitabilă.

Pe lângă creșterea prețurilor și disponibilitatea redusă a materiilor prime, logistica poate deveni o altă componentă problematică. Lanțurile logistice din Europa sunt strâns interconectate. Prin urmare, impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și tensiunea din Ucraina influențează negativ toate lanțurile logistice din Europa. În plus, prețurile la combustibil cresc în fiecare zi, iar acest lucru duce la o creștere semnificativă a costului de transport.

  1. Indici pentru materii prime și ambalaje din lemn

Aproape toți indicii prețurilor lemnului au înregistrat creșteri de preț din ianuarie 2022.

Indicele de prețuri HPE german

Prețurile lemnului au crescut cu 12,5% în primele 2 luni ale anului 2022. Modificarea prețului din februarie a fost cea mai semnificativă din iulie 2021.

 

1 2

FIG. 1: Indice de preț, cherestea masiva pentru paleți din lemn

2 2

FIG. 2: Evoluția prețurilor pentru cherestea masivă

Prețurile panourilor pe bază de lemn, în special OSB și placaj, au început să crească din nou în februarie 2022. Prețurile placajului au crescut cu 1,2% și prețurile OSB cu 2,3%. În plus, sancțiunile adoptate împotriva Rusiei vor afecta semnificativ prețurile placajului de mesteacăn în toată Europa. Rusia este unul dintre cei mai mari producători de placaj de mesteacăn din lume. Prin urmare, deficitul de placaj rusesc va trebui acoperit de alți producători, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor pe piață.

3 3

FIG. 3: Indice de preț, placaj și OSB pentru ambalare

4 2

FIG. 4: : Evoluția prețurilor pentru produse pe bază de lemn

Datele pieței americane

La mijlocul lunii februarie 2022, contractele futures pe cheresteaua din Chicago s-au tranzacționat peste 1.300 USD per BDFT (mie de picioare de bord), ceea ce semnifică 1 300 USD pentru 2,36 m3.

Principalii constructori de case din SUA fac acum cumpărături pentru sezonul de construcții de primăvară, deoarece cererea de locuințe rămâne a fi una puternică. În plus, au existat probleme și cu aprovizionarea cu cherestea. Producătorii canadieni de lemn au suferit anul trecut incendii și inundații, infestarea cu insecte de lemn. Iar SUA au dublat taxa la importurile de cherestea de rășinoase din Canada.

Prețurile la cherestea rămân de peste 3 ori mai mari decât media pe cinci ani înainte de pandemie de 356 USD. De obicei, tendințele prețurilor înregistrate în SUA ajung în Europa cu o întârziere de 2-3 luni. Astfel, acesta este un alt argument evident în favoarea viitoarei tendințe a prețurilor în Europa.

 

CONCLUZII

După o perioadă de scădere a prețurilor, vedem că se apropie un punct de cotitură. Evoluția ulterioară a prețurilor pentru ambalajele din lemn va depinde în mare măsură de cererea pieței și de evoluția situației pieței.

Reducerea livrărilor din Ucraina, Belarus și Rusia va afecta semnificativ piața globală a lemnului. Astfel, noi creșteri de preț sunt inevitabile.

Din cauza lipsei de materii prime, RIKIPAL va depune toate eforturile pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu ambalaje din lemn clienților săi. Pentru a face acest lucru, trebuie să acceptăm prețuri majorate la materiile prime de la furnizorii noștri pentru a furniza volumele necesare de cherestea. De asemenea, vom fi nevoiți să ne închidem nevoile pe piața de lichidități. Pentru a întreprinde acest lucru, este esențial un flux de lichidități stabil, precum și o anumită flexibilitate atât din partea noastră, cât și a clienților.

Rezolvarea acestei situații dificile necesită o cooperare foarte strânsă între RIKIPAL, furnizori și clienții noștri pe termen lung. Suntem mai mult decât încrezători că, lucrând împreună, vom putea face față dificultăților actuale de pe piață.

În prezent, evaluăm volumele posibile de livrări de la furnizorii noștri și volumul stocurilor noastre de materii prime. De asemenea, menținem un contact strâns cu furnizorii și în prezent discutăm despre prețurile viitoare ale materiilor prime. Totodată, suntem în căutare activă de furnizori alternativi din țări precum România, Cehia, Bulgaria și Polonia.

După finalizarea acestui proces, vom pune la dispoziție:

  • Informații despre prețurile produselor finite în perioada următoare;
  • Informații despre nivelul costului de transport pentru martie și aprilie;
  • Volume posibile pentru martie și aprilie.

Pentru a face față acestei situații, vă rugăm:

  • Respectați termenele de plată convenite și plătiți facturile la timp;
  • Arătați mai multă flexibilitate în cerințele și specificațiile produselor finite pentru a asigura stabilitatea lanțului de aprovizionare;
  • Raportați nevoile dvs. pentru aprilie și mai managerului personal.

Împreună cu partenerii din Letonia monitorizăm îndeaproape piața. Prin urmare, vă vom ține constant la curent cu evoluțiile ulterioare ale situației pieței.

© Rikipal 2015-2021