fbpx

ANALIZA PIEȚEI LEMNULUI: CREȘTERILE DE PREȚURI PENTRU MATERIA PRIMĂ ÎNCETINESC, DAR SITUAȚIA PE PIAȚĂ RĂMÂNE INCERTĂ.

După o perioadă foarte lungă de creșteri rapide pe toate piețele europene, se poate observa o încetinire a creșterii prețurilor pentru materiile prime față de perioadele precedente. Per general, se pot observa primele semne de lumină la capătul tunelului, ceea ce permite tuturor jucătorilor de pe piață să privească mai optimist în viitor.

1. Situația generală a pieței europene

Sunt câteva puncte pe care dorim să le menționăm cu privire la situația generală pe piață care influențează procesele și creșterile de prețuri:

– Ritmul de creștere a prețurilor pentru materiile prime pe piețele europene nu mai este la fel de puternic ca în perioadele precedente;
– Chiar dacă luna august a fost un sezon de vacanțe, oferta încă nu reușește să satisfacă cererea;
– Circulația fluxurilor interne și internaționale de mărfuri în unele industrii a fost întreruptă temporar din cauza resurselor limitate pentru transportul de mărfuri;
– În diverse industrii a rămas un nivel ridicat de producție, s-a necesitat depozitarea unor volume semnificative de produse finite. Acest lucru a dus la utilizarea unui număr suplimentar de paleți. Ca urmare, rulajul paleților a încetat, ceea ce are un impact negativ asupra disponibilității paleților noi și uzați;
– Producătorii de ambalaje din lemn au constatat că cumpărătorii plasau comenzi pentru cantitatea de materiale de care aveau nevoie de la mai mulți furnizori simultan, pentru a elimina întreruperile aprovizionării. Acest lucru duce la dublarea comenzilor și la o scădere suplimentară a disponibilității materialelor de ambalare.

Datele pieței americane
Situația pieței de lemn din SUA a devenit unul dintre principalii factori determinanți în 2021. Se atestă pe această piață următoarele:
– Prețurile în SUA au scăzut semnificativ;
– Vaccinarea în America decurge în ritm, ceea ce le permite americanilor să călătorească din nou;
– Lipsa de pământ și forță de muncă persistă;
– Uraganul Ida care a străbătut sudul Statelor Unite, a creat blocaje logistice, infrastructura cheie avariată și camioanele cu cherestea redirecționate sau întârziate.
– Fabricile de cherestea din Statele Unite și Canada au redus producția ca răspuns la scăderea bruscă a prețurilor observată între mai și iulie.
– Trebuie avut în vedere faptul că prețurile reduse actuale sunt încă peste nivelul de andocare de 400 USD per 2,36 m3.

Totuși, e prea devreme să facem careva previziuni. Pe de o parte, prețurile materiilor prime nu mai cresc în același ritm, pe de altă parte, participanții de pe piața chineză încep să cumpere bușteni în Europa la un preț apropiat de valoarea maximă din mai 2021. Acest lucru indică o creștere a cererii în China, care în următoarele luni poate duce la prețuri mai mari pentru consumatorii europeni. Aceste mișcări pe piață duc la creșterea costului transportului de mărfuri din Europa în China.

În concluzie, putem spune că pentru companiile care au nevoie de paleți din lemn este foarte important să identifice un furnizor mare care să ofere siguranță în îndeplinirea condițiilor contractuale pe perioade îndelungate și furnizarea cantității necesare de paleți din lemn. În pofida faptului că aceste creșteri de prețuri la materia primă sunt mai reduse, situația oricum rămâne incertă, mai ales că în joc rămâne influența pieței chineze și capacitatea de absorbție a materiei prime lemnoase de către aceasta. Astfel, scăderi bruște în viitor la prețurile la materiilor prime și produselor finite nu se preconizează.

© Rikipal 2015-2021